Submenu

Aanmeldpagina van de Inwonerraad Energie

14-11-2022
2951 keer bekeken

Heeft uw huishouden de uitnodiging ontvangen voor de Inwonerraad Energie? Dan bent u hier aan het goede adres om zich aan te melden voor deelname. Heeft u huisgenoten of gezinsleden ouder dan 16? Ook zij zijn van harte welkom om zich aan te melden.

Dit is hoe het werkt

De inwonerraad is een groep mensen die wordt geloot. Dat gaat in 3 stappen.  

  1. Tot 4 december 2022 kan iedereen vanaf 16 jaar die de uitnodiging heeft ontvangen, zich aanmelden via deze website. Het maakt niet uit of u iets van het onderwerp afweet of niet.  
  2. Na de sluitingsdatum wordt een willekeurige groep van 50 mensen geselecteerd voor de inwonerraad. We doen dit door te loten. Ook zorgen we dat de deelnemers een zo goed mogelijke afspiegeling vormen van de Nederlandse samenleving. De inwonerraad bestaat bijvoorbeeld uit mensen vanuit alle provincies, jong en oud en verschillende politieke voorkeuren.  
  3. U hoort uiterlijk 9 december 2022 of u bent ingeloot of niet. 

Bekijk infographic

De inwonerraad komt 4 keer bij elkaar om te praten over de vraag:  
“Wat vinden we belangrijk als het gaat over de toekomst van onze energie?"

Lees hieronder meer over de inhoud van de inwonerraad.  

Tijden:  
Zaterdag 14 januari van 10.30 -16.30  
Zaterdag 21 januari van 10.30 -16.30 
Zaterdag 4 februari van 10.30 -16.30 
Zaterdag 11 februari van 10.30 -16.30 

Vergoeding:  
Voor de 4 bijeenkomsten ontvangt u in totaal 400 euro aan VVV-bonnen.
We betalen de reiskosten van het OV of een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. Tijdens de bijeenkomsten bieden we u een uitgebreide lunch aan, aangepast op uw dieetwensen. Ook zijn er mogelijkheden voor kinderopvang.  

Wat is het doel?  

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie heeft om een advies gevraagd over de toekomst van onze energie. Hiervoor is het Expertteam Energiesysteem 2050 opgericht. Dit team bestaat uit wetenschappers en deskundigen op het gebied van klimaat en energie. Zij willen dat de stem van de inwoners van Nederland een onderdeel is van hun advies. Daarom vragen zij via de inwonerraad om uw mening, zorgen en ideeën. Bovendien wordt het advies van de inwonerraad ook apart aangeboden aan de minister. Waarom de vraag over energie? 

Nederland staat voor een grote uitdaging: de manier waarop we energie produceren en gebruiken moet veranderen. Daarvoor zijn drie redenen: 

Klimaatverandering en milieuproblemen 

Door de manier waarop energie nu vooral wordt opgewekt, met bijvoorbeeld kolen of gas, warmt de aarde op. Deze klimaatverandering heeft extreem weer, droogte en overstromingen tot gevolg.  

Stijgende energieprijzen 

De prijs van energie stijgt hard. Veel mensen kunnen daardoor de rekening niet meer betalen en komen in de problemen.  

Afhankelijkheid van het buitenland 

Nederland is erg afhankelijk van gas uit het buitenland. Door de oorlog in Oekraïne merken we dat we daardoor kwetsbaar zijn.  

In Nederland worden daarom maatregelen genomen om deze problemen tegen te gaan. We werken aan het opwekken van duurzame energie: bijvoorbeeld doormiddel van zonnepanelen, windmolens en nieuwe technieken. Ook wordt de gasaansluiting in huizen vervangen door andere warmtevoorzieningen, zoals stadsverwarming.  Al deze veranderingen hebben invloed op het dagelijks leven. Het expertteam wil graag weten hoe u hierover denkt. Waar moet de overheid rekening mee houden? Wat vindt u belangrijk als het gaat om onze energie in de toekomst? 

Zo ziet het programma er ongeveer uit:  

Dag 1 (14 januari 2023): 
Kennis maken met elkaar en kennis maken met het onderwerp.  

Dag 2 (21 januari 2023): 
In gesprek met experts over energie in de toekomst 

Dag 3 (4 februari 2023): 
In gesprek met elkaar over wat belangrijk is voor de energie in de toekomst.  Werken aan het advies. 

Dag 4 (11 februari 2023):  
Het advies afronden 

Veelgestelde vragen 

 

{"tabBasic":{"type":"faq","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-right-open-big","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible ASC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"244489"},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Alle veelgestelde vragen

Aanmelden

De uiterlijke datum voor de aanmelding van de Inwonerraad Energie is inmiddels verstreken.

 

Afbeeldingen

Contact

Per 22 april 2023 is het Expertteam Energiesysteem 2050 niet meer actief. Heb je een vraag aan een van de leden? Neem dan contact met hen op via hun LinkedIn-pagina. 

 
Cookie-instellingen